mandag 25. oktober 2010

Foredrag om middelalderen med Torstein Jørgensen.

 Vi fikk besøk av professor Torstein Jørgensen en fredags formiddag. Han skulle holde et lite foredrag om livet i middelalderen, et tema jeg finner ganske så interessant. Han fortalte oss blant annet om vikingtida, menneskenes oppfatning av livet i middelalderen, om hedninger og kristning.  
Før kristendommen var kjent i Norge trodde vi nordmenn på forskjellige ulike guder, også kalt norrøne mytologi. Ut i fra det Jørgensen fortalte om den norrøne troen og kristendommen, er det tydelig at en kan trekke en hel del paralleller mellom disse to. Kristendommen har kirker med en prest i, mens i den norrøne mytologien hadde de gudehus. Hver gård hadde som regel et gudehus enten stort eller lite, her kunne folk gå for og komme nærmere gudene og for å gi offergaver. I gudehusene hadde de ofte statuer eller store steiner som skulle symbolisere de forskjellige gudene, dette er en motsetning til kristendommen hvor gudeavbildning ikke skal forekomme.
I en norrøn begravelse fikk personen med seg gods som han skulle ta med seg til sitt neste liv, godset kunne ha en symbolsk betydning for den døde. De ble ofte gravlagt i hauger, og en kunne se ut fra størrelsen på haugen om det var en velstående persons grav eller f.eks. en vanlig arbeider. Blant de kristne begynte de å gravlegge mennesker på kirkegårder. De la ikke lenger gods ned i gravene, for de mente at alle stilte likt, både rik og fattig. Gravene var flate og hodet på den døde lå mot vest mens beina lå mot øst.
En annen ting Torstein Jørgensen sa noe om var virkelighetsforståelsen til menneskene i middelalderen. Det de trodde på den tiden var at jorda var flat og at skip kunne falle utenfor kanten dersom de kjørte for langt utpå havet. De så på livet som en midlertidig reise mot noe enda større, noe utenom vår forståelse. Derfor var det viktig og spille med de gode kreftene slik at det gikk dem vell videre. Den åndelige verden hadde ingen begynnelse eller slutt og det var ikke det materielle som vi kunne ta og føle på som var viktigest.
 Den sistnevnte teorien kan være interessant å tenke på i den hektiske hverdagen vår, hvor det materielle er satt i fokus.
Bilde:
http://serviusquietus.vgb.no/2009/03/03/norr%C3%B8n-mytologi-skapelsen/

fredag 8. oktober 2010

Håvamål -strofe nr.56


Måteleg klok
kvar mann vere;
overklok vere han ikkje.
Lettaste er livet
å leva for den
som vel noko veit.

Strofen viser til at det er viktig og ikke tro at en vet alt, men og vite at en vet mye.  Det å ha kunnskap kan styrke en i hverdagen. Ved å ta i bruk vett og fornuft i hverdagen kan man komme langt. Det gjør denne strofen aktuell og følge også i dag.

http://www.lokus.no/?siteNodeId=8387672&marketplaceId=5310294&languageId=3&siteNodeId=8387672&didLogin=true